Wat doe ik als babyconsulent precies?

Wat doet een babyconsulent precies?

De babyconsulent is in ieder geval vanuit de basis opgeleid tot gespecialiseerd verpleegkundige in de moeder- en/of kindzorg. Er is sprake van veel ervaring met baby’s in de praktijk, waardoor veel uiteenlopende vragen op het gebied van de zorg rondom baby’s beantwoord kunnen worden.

Juist voor grote én kleine vragen over jouw kindje in het eerste levensjaar kan je bij een babyconsulent terecht. Uiteraard heeft niemand alle wijsheid in pacht, dus voor vragen die buiten het vakgebied vallen, zal altijd (maar alléén in overleg en nooit zonder toestemming) verwezen worden naar een andere (zorg)professional in de regio.

Emotionele begeleiding en coaching

Als gespecialiseerd neonatologie verpleegkundige heb ik veel ervaring opgedaan in de zorg voor zowel te vroeg geborenen als zieke pasgeborenen en het bieden van emotionele begeleiding en coaching aan ouders bij de zorg voor hun kindje. Van mij als babyconsulent mag je een open en oordeelvrije houding verwachten, waarbij mijn uitgangspunt is dat ik sámen met jou en je baby wil kijken waar de behoeftes liggen.

Je mag er van uitgaan dat ik passende informatie geef, die ik kan onderbouwen en mijn adviezen afstem op jouw unieke situatie helemaal passend bij de manier waarop jij voor je kindje wil zorgen.
Als babyconsulent deel ik de visie van de Vereniging van Verpleegkundig Babyconsulenten Nederland (VVBCN) dat een baby niet voor niets huilt en daarom zal ik nooit adviseren om huilgedrag ‘’simpelweg’’ te negeren.

Mijn begeleiding is een aanvulling op reguliere zorg van bijvoorbeeld het consultatiebureau, huisarts en/of kinderarts en zeker geen vervanging. Op verzoek van ouders kan ik contact opnemen met andere zorgverleners, maar nooit zonder uitdrukkelijke toestemming.